12 Ekim 2008 Pazar

Lemon Tree


Limon Ağacı filmekimi kapsamında gösterilen bir film. İsrail-Almanya-Fransa ortak yapımı ve 2008 de çekilmiş. Yönetmeni Eran Riklis. Şahsen daha önce bir filmini izlemedim ve tanıdığımı söyleyemem ancak bir önceki filmi olan Suriyeli Gelin hakkında epey bir şey duymuştum ve ilgimi çekmişti. Kısmet bu filmeymiş.

Film İsrail savunma bakanının sınırda bir eve taşınması ile başlar. Açıkçası başka bir yer kalmamış gibi neden böyle bir yere taşındığını anlayamadım ama zaten konuyla da ilgisi yok. Bakanın komşusu bir limon bahçesi olan, buradan kazandığı parayla hayatını sürdüren, yalnız yaşayan Filistinli bir kadın olan Selma'dır. Taşınmadan hemen sonra her türlü muhtemel terör saldırısına karşı önlemler alınır.İstihbaratçılara göre, 50 yıldır tek bir kurşun bile atılmayan limon bahçesi de tabi ki terör saldırıları için potansiyel bir yuva teşkil etmektedir. Bu durumda yönetim ağaçların sökülmesine karar verir. Diğer tarafta bahçe Selma'nın babasından kalmış, sadece maddi değil aynı zamanda manevi değeri de göz önünde bulundurulması gereken bir yerdir. Kararın üzerine Selma hukuki yollardan mücadelesine başlar.

Film politik görünmesine rağmen aslında oldukça bireysel ve insani bir zemin üzerine kurgulanmış. Yani olayların sebepleri dönüp dolaşıp politik nedenlere dayansa da, aslında ortada bir limon bahçesi ve bu bahçenin iki farklı tarafında iki farklı yaşam var. Hatta belli bir yerden sonra film bir kadın hikayesine dönüşüyor bence. Kadın duyarlılığının farklı yüzlerine tanık oluyor izleyici. İki tarafta da erkekler ve kadınlar var. Erkekler daha çok statüko tarafındaydı ve de kadınları "saptıkları" yoldan geri getirme çabası içerisindeydi. Bu dediğimi, film gerçekten bir parça anlatmak mı istiyordu yoksa ben mi biraz böyle görmek istedim bilmiyorum ama itiraf etmeliyim ki sunuluş biçimi oldukça hoşuma gitti.

Filmin sonunda kimin galip kimin mağlup olduğu konusunda karar vermekte zorlanabilirsiniz. En azından karar verirken kriterlerinizin ne olacağı konusunda kısa bir beyin jimnastiği gerekebilir.Çok da kolay olmayan kararlar, çok da kolay yargılanamayack eylemler söz konusu.

Bu arada bu yazıyı zamanında yakalayanlar için, az önce öğrendğime göre bu akşam kanal 24 te film yayınlanacak. İnsanın içini şişirmeyen, fenalıklar getirmeyen, ironik, güzel bir dram. Seveceğinizi düşünüyorum.