9 Ağustos 2012 Perşembe

The Help

En son 2009'da, üç yıl önce yazmısım. Aradan gecen zaman icinde google analytics counter'i raporlarında haftada bir iki ziyaretci kayıtlarını göndermeye devem ediyordu bu sürede. Sitenin basına blogspot'un sansurunu protesto icin sansuresansur kampanyası kapsamında koydugumuz banner yuzunden google'nin anti virus robotları tarafından kapatılmıstı site. Uzun zamandan sonra her sey kaldıgı yerden mi, degil.

The Help filmini izlerken iki bucukluk filme baslamanın tedirginliği, özellikle gece 10 sularından sonra gün içinde biriken yorgunlukların abanmasına karsı verilecek mücadelenin stresiyle basladı. Film sona geldiğinde, derinden soluyarak, ırkçılığın gündelik hayatta yansıması, hayatın zorluklarına karşı mücadele, insanların kendine dar ettiği dünyayla mücadelesi, ve statükoyu yıkma cesareti gösteren insanların büyük dönüşümlerde nasıl rol aldıkları üzerine kendimi düşünür buldum. 

Filmde hep kadınlar var, yönetmen Tate Taylor erkek, ev içi diyaloglarda beyazlar arasında farklı görüşleri dillendirenlere pek yer vermemiş. Koca bulma rekabetinden sonra ev hanımları klübünde yer alan beyaz Amerikalı kadınların (Missisipi eyaleti?) ırkçı pratikleri ve bunun devlet, polis ve yasalar eliyle desteklendiği bir düzende siyah hizmetçiler için ayrı tuvaletlerin, yemek takımlarının kullanıldığı bir düzenin yakın zaman Amerika'sında olmasına insan şaşırıyor. Acaba biz Kürt meselemizi yakın gelecekte nasıl bulacağız diye aklımdan geçti. 

Sokaktaki şiddet, erkeklerin şiddeti, siyahi özgürlük hareketi filmde bir televizyon haberi şeklinde verilerek bütüncül bir kontex de saglanmış. Universiteden yeni mezun, gazetecilik yazarlık hayali olan, ve esas anneliği siyah bakıcısından gören beyaz kız, üniversiteden döndüğünde bakıcısını (ve evin tüm işleri yürüten hizmetçisidir) bulamaz. Ev hanımlığına terfi eden akranlarının tuttukları yardımcılara nasıl davrandıklarını görünce, siyah yardımcıların gözünden yaşadıklarını anlatmak için onlarla röportaj yapar. İyi de yapar, cünkü ilktir, ırkçı şiddetten çekinenlerin sesi olur, onları günlük yaşam içinde görünür kılınmasına katkıda bulunur. 

Filmin sonuna doğru kızın kendi bakıcısı olan yardımcıya ne olduğunu öğrenir ve o hikayeyi de yaptığı diger roportajlarla birlikte kitaplaştırır ve yayımlar. "The Help" diye bir kıtap var mıdır, akıbeti noolmuştur soruları için bundan sonrası wikipedia.

Hiç yorum yok: