19 Şubat 2013 Salı

The Perks of Being a Wallflower

Jun güzel filmleri indirip armağan ediyor. Beraber izliyoruz sonra ben buraya yazıyorum. Öyle kaşıntı yaratan cinsten bi film olursa, içinde yapamadıklarını yapabilirsin ya da yaptıkların senin seçimin gibi mesajlar olunca yazmak için ekstra gaz. Neyse...

Acaba bu gibi kollej gençliği filmlerini izlemenin ideal yaşı kaç? Geçmiş 3-4 yıl içinde bir bilinçlenme ya da yaşın getirdiği bilgelik vs hissetmediğimden, bundan sonraki 30 senenin de aynı kafada geçebileceğini düşünürsem, kollej filmlerinden tat almanın bir üst sınırı olmayabilir. Belki de eşik o yaşta evlat sahibi olmaktır, o yaşta aşk, aşırılık kendi gençliğin değil de sahip olduğun çocuk için olduğunda çocuğunda tasvip edilmeyecek uygunsuz davranışlardan güzel film çıkmaz. Yine neyse...

Lise yıllarının insanın kişiliğini oluşturan ayrı bir önemi var. Hani lisedeyken bişeyken sonradan başka bişey olanı pek görmedim. Yani karakterler filiz veriyordu o vakitler. Kendini keşfetme serüvenleri aşksız olmazdı. Aradan üniversite, master falan da geçtiksen sonra hala kolej aşk filminden keyif almanın sebebi ilklerin olduğu dönemlerin akıldan hiç çıkmaması galiba. Geçmiş hatırlama özürlü olsam da, sanki geçmiş bir kartopu ben onu ileri yuvarlayarak büyütürüm. O kar topu döndükçe büyür, sonra kirlenir arada kırılır dağılır kopar, yeniden büyür. Çekirdekte yine ilk gençlik yıllarıın anıları var.

Gelecek kaygısının geçimlik kazanmaktan başka olduğu, hem umutları gerçekleştirmek hem öteye taşımak için çok seçeneğin ve mazeretin olduğu yıllar. O yüzden tasası ve sevinci katıksız zamanlar.

Eğer fotoğraf çekmek gördün güzelliğe sahip olma dürtüsünden doğuyorsa, film çekmek de belki yazmak benzeri kendi gerçeğini bulma ümidindendir. Özellikle seni etkileyeni anlatılabilir ve anlaşılır kıldıktan sonra, bir başkasında estetik bir haz uyandırıyorsa o benzer şeyler, o uçurtma uçar. Bu film de lise yıllarımla alakası olmayan bir kültürden anlatsa da, olabilme ihtimallerinin aşk mektubu yazdırdığı dönemleri huşu içinde hatırlamama vesile oldu.

Hoş film mp3 çaların olmadığı, kasetlere müzik çekildiği bir dönemde geçiyor niyeyse. İzleyici kitlesi tabi o dönemi çok geride bırakmamış yetişkinler olunca kaset normal. Acaba bu filmi yeğenime tavsiye etsem mi?