23 Şubat 2014 Pazar

The Edukators (2004)

Öğrencilik yıllarımdan beri izlemek için sıraya koyduğum ama izlediğim günün öğrencilik bitiminden 7 yıl sonrasına denk geldiği fim.

Devrimcilik değilse de gençlik konusunda geride kalan zaman bende kritik eşiğe gelmiş.

Devrimci gençler zenginleri eğitiyor. Hikayesi ilginç, olay örgüsü sürükleyici, oyunculukları başarılı bir film. Spoiler vermemek için özet geçiyim dedim.

Kapitalist sistemin eleştiren, onu yıkıp yerine başka bir düzen koymayı tahayyül eden devrimci düşünceye referans veren "enternasyonel" bir film. Devrim yolu bu taraftan denmiyor filmde. Kişisel dönüşümleriyle kendilerine yol arayan gençlerin önce ikisinin sonra üçünün ortak eylemiyle sınırlı devrimci hareket. Aralarındaki free love meselesi devrimci mücadelenin seyrinin bir parçası.

Karakterterler: Biri zeki ve iradeli, diğer yakışıklı ve güçlü iki devrimci erkek ve borcunu ödenmek için çalışmak zorunda olduğu işin aşındırmaya başladığı genç kız. Üçü de 30 yaş altı devrimci.

Filmde devrimci gençlerle yolu kesişen eski solcu zengin şöyle diyor: 30'undan önce solcu değilsen işe yaramaz, 30'undan sonra hala liberal olmadıysan geri zekalısın gibi... Eski bir gençlik lideriyken, günde 200.000 euro kazanmaya giden yolda, önce küçük bir araba, ardından daha iyisi, sonra ev, sonra borçları ödemek için bir iş, çocukların iyi eğitime ihtiyacı var, güvenlik de önemli, tüm bunları karşılamak için daha çok çalışma ve ardından kendini muhafazakar partiye oy verirken bulursun.

Üç gencin  eski solcu zengin ile kesişen yolunda tercihlerini merakla bekledim izlerken. Filmin eğlenceli yanları ağır basıyordu en belalı sahnelerde bile. Filmin genel olarak umutla birlikte mutlu olmasını yönetmenin devrimciliğin doğasına özgü bir yanı olarak sunduğunu düşündüm. Güzel mesaj.

Filmde karakterlerin geçimlerini neyle sağladıkları, eğitim alıp almadıkları gibi geri planda kalan boşluklar alttan alta insanın aklına gelse de hikayeye bir halel getirmiyor.

Filmi çeken yonetmen genç olasa gerek ki gençlikle beraber sunduğu devrimcilik ileriki yaşlara nasıl kalır pek işlenmemiş. İleride devrim olsa daha iyi tabi, ileri yaşla devrimle uğraşmaktansa. Şimdi kontrol ettim, yönetmen 33-34 yaşlarında filmi çekerken (2003-2004). Devrimci yolunu takip emek lazım nerelere gidecek. Edukators'tan sonra 3 film daha çekmiş (imdb filmography).

Filmin başrollerindeki iki genç erkeği başka filmlerde de seyrettim. Birini başlıktaki görseli ararken hatırladım. Inglorious Bastards filminde 300 kişiyi öldüren ve kendisi için Göbels'in propaganda filmi çektiği Sniper'cıyı canlandırıyordu bu filmdeki zeki ve kararlı devrimci.

Alman zenginler de ne lüks villalarda yaşıyorlarmış, o da ayrı bir mesele..