12 Ağustos 2012 Pazar

Drive (2011)


Filmin afişi ve girişte kullanılan fonlara bakınca sanki 90'lar filmi. Hatta müzikleri de öyle, manidar sözleri olan soft pop altından 2011 ritimleri geliyor. Film müzikleriyle ayrı ilgileneceğim sonra, en az iki şarkı vardı bulunması gereken.

Spoiler vermeden, hikayesi kısaca: araba tamircisi ve part time film setinde dublör şoförlük yapan başrol karakteri araba kullanmaktaki yeteneğini kotü işlerde de kullanır. Ama apartman komşusu kızla tanıştıktan sonra karıştığı son olay diğerlerine benzemez. Sonrasında hayatta kalma mücadelesi, bolca intikam alma ve sevgiliyi koruma gereği doğar.

Filmi ilginç yapan şeylerden biri, başrol karakteri hakkında filmde yaşadığı olaylar haricinde başka hiçbir bilgi verilmemesi. Yani ismi yok, nerden geldiği, kim olduğu, ailesi vs. hakkında bi'şey bilmeden hızlı bir hikaye içerisinde karakteri izliyoruz. Ama işin ilginç yanı, filmde "şoför"le izdivaç yaşayan ve ilk görüşte aşk benzeri durumlara düşen kız da o kadar biliyor "soför" hakkında. Yani bir dizi karakteri olsa arkasından çok sürpriz çıkartacak bir karakter olmuş. Bir de yan rollerden birinde Breaking Bad dizisinin başrol oyuncusu Bryan Cranston'u görünce dizi demeden geçemedim.

İyi oyunculuk ve iyi düşünülmüş sahnelerle yüz dakikalık çok sürükleyici bir film olmuş. On beş - yirmi saniye süren duru bir ilk bakışta aşk sahnesi var mesela çok güzel. Sevdası uğruna gözünü karartan kahramanların filmi bizim yerli sinemada da çoktur, ama burada kahraman hakkında hiçbir şey bilmediğimiz gibi, kahraman olduğunu da film ilerledikçe öğreniyoruz. Sessiz ve sakin güçmüş meğer, ve de aklına koyduğunu yapan planlar hazırlayan akıllı bir adam.

Filmde çok sade yaşan karakterlerin de gerçek olmayan bir yanı vardır sanki. Ya da sade sıradan hayatın düzenini bozan küçük olaylar gereğinden büyük anlamlar kazanır o karakterlerde. Filmlerin kötü karakterleri içinse sanki tersi olur, bin türlü musibet başlarına gelir, öldürür öldürülürler ama işlerin doğal akışı sürdükçe hepsi normaldir. Filmin ana karakteri "driver" da sanki bu ikisinin karışımı gibi. Biraz "Taxi Driver"ı çağrıştırdı şimdi.

Notlar: i- intikam baldan tatlıdır diye bir sözümüz var mı? ii- Bu filmin yönetmeni (Nicolas Winding Refn) Cannes'da 2011 en iyi yönetmen ödülünü almış. iii- Mad Men'deki kızıl saçlı sekreter Joan'u canlandıran Christina Hendricks de bu filmde rol alıyor. iv- 23 fps için Türkçe Ingilizce altyazı bulamadım.


Hiç yorum yok: